Translate

Com fer sabó artesanal

 

 

 






 
En primer lloc hem de tenir preparats i pesats tots els ingredients que necessitarem. Per a un sabó bàsic:
  • Oli d'oliva verge
  • Aigua destil·lada o mineral
  • Sosa càustica
  • Esència al gust

És recomanable utilitzar una balança electrònica doncs ens haurem de moure amb quantitats molt exactes.


 
Al treballar amb sosa càustica hem de tenir molt present les mesures de seguretat: hem de portar guants, ulleres i mascareta, donat que la sosa en contacte amb l'aigua pot produïr cremades.




Es tira amb compte la sosa a l'aigua (mai al revés) i removem per tal que es barregin i la sosa quedi totalment diluida. Compte en aquest procés doncs es produirà una reacció de gran desprendiment de calor i de gasos tòxics.





 
Entretant, anem calentant l'oli a foc lent (o la barreja d'olis i mantegues segons composició de la recepta).








Quan els olis i la solució de sosa/aigua estan aproximadament a la mateixa temperatura (el ideal seria entre els 45º - 50º), es barrejen tirant amb compte la solució de sosa/aigua a l'oli.


I comencem a barrejar amb la batidora fins que la barreja arribi a la "traça". És a dir, agafi la consistència d'unes natilles, de manera que si aixequem la batidora quedi clarament marcada la rodona).



Ara serà el moment d'afegir-hi l'esència. També els colorants o els aditius com per exemple els exfoliants, ... 



Ja podem emplenar el motlle, que cubrirem amb una manta o tovallola i deixarem reposar entre 24 - 48 hores.





Un cop desmotllat, podem tallar la barra i deixarem reposar el sabó ja tallat durant aproximadament un mes, temps en el que ja estarà a punt de fer-se servir. 


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada